Crk64, jeżeli walimy po oczach to mamy jakiś powód. Jak by regulacja coś dawała, to byśmy po oczach nie walili.
Dogrzewacz płynu chłodzącego
Zwiń
X
-
Dogrzewacz płynu chłodzącego
Załączam manual w pdf który kilka lat temu zrobiłem na potrzeby forum leonclub. Ponieważ w octavii są te same silniki podejrzewam że montaż jest analogiczny. Dotyczy silników 1.9 TDI.
Kilka dodatkowych uwag:
1. Właściwie nie napisałem jak po montażu przetestować czy urządzenie działa, ale po necie krążą odpowiednie materiały. W skrócie - musimy czekać aż temp otoczenia spadnie poniżej 0C, wtedy ECU go włączy.
2. W autach fabrycznie wyposażonych w dogrzewacz jest alternator 120A, w pozostalych 90A. Polecam dodatkowo wymienić alternator na mocniejszy. Ja zamontowałem u siebie 140A z leona II / octavii II (nr części 06F 903 023 F). Ma takie samo koło pasowe i mocowania na śruby. Bez wymiany alternatora dogrzewacz będzie działał, ale gdy będzie brakować prądu (np. na biegu jałowym) ECU będzie ograniczać grzanie.
3. Dodatkowo można podmienić w ECU mapę która odpowiada za włączanie dogrzewacza. Dzięki temu będzie grzało częściej i dłużej oczywiście kosztem szybszego zużycia świec żarowych. "Nie ma nic za nic" jak mawiał Macuga w rozmowach przy wycinaniu lasu :P
Jeśli ktoś będzie potrzebował mogę opisać co dokładnie trzeba zmienić w ECU.
W razie pytań postaram się oczywiście pomóc
PS Poniewać nasze forum nie przewiduje załączników PDF musiałem uploadować na zewnętrzny serwer hostingowy. Jak link wygaśnie trzeba będzie wrzucić ponownie...
-
Komentarz